29 Kasım 2013 Cuma

Gitarda Entonasyon Ayarı Nasıl Yapılır

Gitarda entonasyon ayarı nasıl yapılır.

Öncelikle entonasyon ayarı yapabilmek için bir adet tunerımızın "akord cihazımızın" olması gerekir. Mümkünse akord cihazımız dışardan ses almayan bir model olmalı. Örneğin kablo ile çalışan modeller. Yeni teknoloji cep telefonu gibi şeyler olmamalı.

Entonasyon yapacağımız tel yeni olmalı. Eski tel notayı doğru vermez.
Entonasyon yapmadan önce kesinlikle sap ayarımızın düzgün olması gerekmektedir. Sap ayarı bozuk bir gitarın tel mesafesi değişeceğinden entonasyon doğru çıkmaz.

Entonasyon yapacağımız teli akordladıktan sonra 12. perdeye basarak oktavının tutup tutmadığına bakarız.

Eğer 12. perdedeki ses boş telimizden pes ise fotoğrafta bir no lu okun gösterdiği vida sola doğru yavaşça gevşetilir. Tel boşalmış olacağı için tekrar akorunu yapmamız gerekir.

Tunerda kontrol edilir, hala pes ise aynı işlem tekrar yapılır.
Eğer 12. perdedeki ses boş telimizden tiz ise fotoğrafta bir no lu okun gösterdiği vida sağa doğru yavaşça sıkılır. Tel gerilmiş olacağı için tekrar akorunu yapmamız gerekir.

Tunerda kontrol edilir, hala tiz ise aynı işlem tekrar yapılır.
Entonasyon ayarını tam olarak yapabilmek için telin yeni takılmış olması ve sapın düz olması gerekmektedir.

Entonasyon hakkında bilgi daha fazla bilgi almak için
Eğer makaleye rağmen entonasyonu yapamadıysanız bize telefon açıp yardım isteyebilirsiniz. Randevu alıp gelmeniz tercih edilir.

0216 302 86 57 no lu telefondan bizi arayabilirsiniz.

Gitarda entonasyon ayarı nasıl yapılır adlı makalemiz www.rockgitarkursu.com/gitarda-entonasyon-ayari-nasil-yapilir sayfasından alınmıştır.

Bostancı gitar kursu için lütfen www.rockgitarkursu.com/bostanci-gitar-kursu linkine tıklayınız.

Yener Kuşculuoğlu


26 Kasım 2013 Salı

Entonasyon nedir

Entonasyon nedir

Entonasyon; gitarın telini düzgün olarak akort ettiğimizde, o telin gitarın her perdesinde notasının tam çıkmasına denir.

Entonasyon bozuk olduğunda seste kaymalar başlar.

Entonasyon çok ince ve hassas bir ayardır. Telin eskimesi, sapın atması, perdenin çok erimesi gibi durumlar entonasyonun bozulmasına neden olabilir. Entonasyonu yapmak için kesinlikle yeni tel kullanmalıyız.

Gitarın sap ayarı ve tel yüksekliği ayarlanmalıdır.

Facebook sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayınız. https://www.facebook.com/KozyatagiGitarVeBateriDersi

Gitarda entonasyon bozulduğunda genelde 7. -  8. perdeden sonra akor bastığımızda daha çok anlarız. 12. perdeden sonra iyice bozulmalar başlar.

Özellikle klavye gibi enstrümanlı bir grupta çalıyorsak, klavye sesleri tam vereceğinden entonasyonumuzun bozukluğu iyice göze batacaktır.

Bir sonraki yazımızda gitar entonasyonun nasıl yapılacağını anlatacağız.

Entonasyon Nedir  hakkındaki yazı dizisini okudunuz.

Bu yazı http://www.rockgitarkursu.com/entonasyon-nedir/ linkinden alınmıştır.





25 Kasım 2013 Pazartesi

Gitar Kompresör ( Compressor ) nasıl çalışır ne işe yarar.

Gitar Kompresör ( Compressor ) nasıl çalışır ne işe yarar
Gitar Kompresör ( Compressor ) nasıl çalışır ne işe yarar.

Kompresör için basları inceltip tizleri arttırıyor diyebiliriz. En basit tanım olarak fazlalık olan sesleri traşlar, düşükleri güçlendirir.
Kompresör’ün dip gürültüsünü engellemek için kompresör’e gelen sinyalin temiz olmasını sağlamalıyız. Ses temiz değilse aradaki parazitleri belirginleştirebilir o yüzden kompresör bağlayacağımız ekipmanda dip gürültüsüne sebep olacak ( kabloların kötü olması, manyetiklerin kalitesiz olması, topraklama vb.) durumları ortadan kaldırmalıyız.

Kompresörlerde genelde bulunan ayarlar :

1- Threshold (Ses limit seviyesi ) - Bu Kompresör’ün devreye gireceği ses seviyesidir.

2- Ratio ( Ses oranı ) - Bu ayar threshold değerini aşan sinyallerin hangi oranda çıkışa gönderileceğini belirler.

3- Attack - Bu ayar kompresör’ün threshold değerini aştığın andan itibaren ne kadar süre içerisinde aktif hale geçeceğini belirler.

4- Release - Bu ise threshold değerini aşan sinyal kesildiğinde Kompresör’ün ne kadar süre sonra devreden çıkacağını belirler.

5- Gain (Sustain) – Kompresör’ün işlevini tamamladıktan sonra çıkacak sinyalin ne kadar arttırılacağını veya azaltılacağını belirtir.
Örnek vermek daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır.

Facebook sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayınız. https://www.facebook.com/KozyatagiGitarVeBateriDersi

Gitar Kompresör ( Compressor ) nasıl çalışır ne işe yarar.

Elimizdeki kompresör’ün ayarlarını şu şekilde yaptığımızı varsayalım.

Threshold - 3 dB
Ratio - 4:1
Attack - 5 ms
Release - 1 sn
Gain – 2 dB

Diyelim ki kompresör bağlı sistemimize, arpej çaldığımız gitarımızın bas 3 telinden 5dB, ince tellerden 3 dB sinyal geliyor.

Bas telden 5 dB sinyal geldi. Kompresör 3 dB aşan sinyal için girişi müteakip 5 ms ( attack ) içerisinde devreye girdi ve aşılan 2 dB lik sinyali 4:1 oranında kısarak çıkışa sinyali 3 dB ( threshold seviyesi ) + 0,5 dB ( Ratio’dan gelen ) = 2 dB güç eklendi ve 5 dB olarak dışarı verildi. Gördüğünüz gibi sinyal seviyeleri dengelendi.

Gelelim dip gürültüsüne . Kompresör aktifken tüm sinyaller 2 dB yukarı alındığı için dip gürültümüzde güçlenecektir.

Gitar kompresör ( compressor ) düşük seslerde çaldığımızda pek fazla anlaşılacak bir efekt değildir.
Farklı markalarda kompressör ( compressor ) pedalları vardır. Bunlardan bazılarında sustain denilen sesi uzatmaya yarayan bir potans bulunur. Bu potansı açtıkça sustain artacak fakat bununla birlikte dip gürültüde artacaktır.

sayfasından alınmıştır.

Bostancı bölgesinde gitar kursu arıyorsanız www.rockgitarkursu.com/bostancı-gitar-kursu linkine basınız.

Bateri kursu için lütfen www.rockgitarkursu.com/bateri-kursu linkine basınız.

22 Kasım 2013 Cuma

Dünyanın İlk Seri Üretim Gitarı

Dünyanın ilk seri üretim elektro gitarı
Günümüzde Rickenbacker Gitarları denilince akla, 1950 li yıllarda çıkan modelleri ile, 1960 lar da öncelikle, The Beatles’in kullanarak meşhur ettiği efsanevi 12 telli modeli, ayrıca Cliff Burton, Joey DeMaio ve Lemmy McCartney ile özdeşleşmiştir.Kilmister’in ellerinde ikonlaştırmış oldukları 4000 serisi basslar gelir. Gerçi benim için 4000 serisi, bu adı geçen adamlardan çok Paul
Bir de bunlar kadar, hatta belki daha da önemlisi; Rickenbacker markası, Dünya Elektro Gitar Tarihinde ki pek çok resmi ilklere imza atmıştır.
Rickenbacker’e ismini veren Adolph Rickenbacker, 1886 da İsviçre’de doğmuş ve çocuk iken ailesiyle birlikte A.B.D ye göç etmiştir. Adolph Rickenbacker, 1918 de L.A.California’ya taşınmış, 1920de de kurduğu demir döküm şirketiyle hem plastik, hem de demir parça üretiminde başarı elde etmiştir. Şirketinin önde gelen müşterilerinden biri de, gelecekte resonator gitarlarıyla efsaneleşecek olan “National” firmasıdır.
O yıllarda, National firmasının önde gelen isimlerinden, George Beauchamp ve Paul Barth, yaptıkları deneylerin sonucu olarak, literatüre adı “Horseshoe” olarak geçen, dünyanın ilk elektro gitar manyetiğini icat etmişlerdir. National firmasının diğer önde gelen adamlarından biri olan Harry Watson’da bu manyetiğin takılabilmesi için tek parça maple gövdeli bir lap steel gitar tasarlar. Bu gitar da, literatüre ismi –şeklinin benzerliği yüzünden- “The Frying Pan” (Tava) diye geçen, dünyanın ilk elektro gitarıdır.
Adolph Rickenbacker en başından itibaren bu projeye, George Beauchamp ve Paul Barth’ın fikirlerini üretime geçirebilmeleri için manevi ortak olmuştur. Bu ortaklık, 1931 senesinde Beauchamp ve Barth’ın National firmasından kovulmalarını takiben(?) A.Rickenbacker’in patronluğunda kurdukları “Ro-Pat-In Company” isimli şirketle resmiyet kazanır. 1932 de Ro-Pat-In Company olarak ilk iş, The Frying Pan’in alimünyum gövdeli bir versiyonunu seri üretime geçirirler ve bu gitar da dünyanın ilk seri üretilen elektro gitarı olarak tarihe geçer. İlk seri The Frying Pan lerin headstock un da marka olarak “Electro” yazdığı için bugün bu ilk seri, gitar kolleksiyoncuları tarafından “Electro Hawaiian” diye adlandırılmıştır.
Facebook sayfamızı ziyaret ediniz. https://www.facebook.com/KozyatagiGitarVeBateriDersi
Bostancı bölgesinde gitar kursu için http://www.rockgitarkursu.com/bostanci-gitar-kursu/ linkine basınız.